dimarts, 27 de setembre de 2011

Varietats tradicionals/ Landraces

Sempre que penso en varietats tradicionals recordo una anècdota familiar que es repetia estiu rere estiu. Era comú anar d’excursió amb la meva avia (nascuda al 1910) i aquesta sempre ens feia el mateix comentari “els cereals no fan palla”. Ella s’havia criat a les Corts, quant a les Corts hi havia masies i cases pairals, conreus i bestiar que alimentava a la ciutat de Barcelona, per tant havia vist camps de cereals. No farà pas massa l’any 2008 o 2009 vaig visitar un camp experimental de varietats antigues de blat (que es conreaven abans dels any 40 del segle XX) i al veure la longitud de les espigues algunes d’elles de més de 50 cm vaig entendre a l’avia i clar que els cereals d’avui no fan palla ... .
Què és una varietat tradicional?
Podríem dir que es tracta de les varietats agrícoles conreades previ a l’ús de la millora genètica conscient, aplicant les lleis de Mendel, per l’obtenció de noves varietats.
Podríem parlar de les varietats agrícoles que es conreaven abans dels anys 30 o fins i tot 50 del segle XX.
Quines varietats tradicionals tenim?
Hi ha nombroses varietats tradicionals que és conreen a Catalunya, us presento un llista no exhaustiva d’aquestes (n’hi ha moltes més), moltes d’elles no les he tastat n’hi trobat:

Mongeta del Ganxet (la més popular i la més estudiada)
Mongeta genoll de Crist
Mongeta de Castellfollit del Boix
Fesolet de l’ull ros
Tavella brisa (mongeta de Santa Pau)
Pèsol negre
Cigronet de secà
Col brotonera, conreada pels espigalls
Col de paperina
Ceba de Figueres
Patata del bufet
Tomàquet de Montserrat
Tomàquet de penjar
Tomàquet rossa
Tomàquet de Benach
Meló de pinyonet
Escarola perruqueta
Ceba llarga de Berga
Blat escairat
Nap negre


Per més informació sobre varietats tradicionals consultar:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada