Sempre que penso en varietats tradicionals recordo una anècdota familiar que es repetia estiu rere estiu. Era comú anar d’excursió amb la meva avia (nascuda al 1910) i aquesta sempre ens feia el mateix comentari “els cereals no fan palla”. Ella s’havia criat a les Corts, quant a les Corts hi havia masies i cases pairals, conreus i bestiar que alimentava a la ciutat de Barcelona, per tant havia vist camps de cereals. No farà pas massa l’any 2008 o 2009 vaig visitar un camp experimental de varietats antigues de blat (que es conreaven abans dels any 40 del segle XX) i al veure la longitud de les espigues algunes d’elles de més de 50 cm vaig entendre a l’avia i clar que els cereals d’avui no fan palla ... .
Què és una varietat tradicional? 
Podríem dir que es tracta de les varietats agrícoles conreades previ a l’ús de la millora genètica conscient, aplicant les lleis de Mendel, per l’obtenció de noves varietats.
Podríem parlar de les varietats agrícoles que es conreaven abans dels anys 30 o fins i tot 50 del segle XX.
Quines varietats tradicionals tenim?
Hi ha nombroses varietats tradicionals que és conreen a Catalunya, us presento un llista no exhaustiva d’aquestes (n’hi ha moltes més), moltes d’elles no les he tastat n’hi trobat:
Mongeta del Ganxet (la més popular i la més estudiada)  | Mongeta genoll de Crist  | 
Mongeta de Castellfollit del Boix  | Fesolet de l’ull ros  | 
Tavella brisa (mongeta de Santa Pau)  | Pèsol negre  | 
Cigronet de secà  | Col brotonera, conreada pels espigalls  | 
Col de paperina  | Ceba de Figueres  | 
Patata del bufet  | Tomàquet de Montserrat  | 
Tomàquet de penjar  | Tomàquet rossa  | 
Tomàquet de Benach  | Meló de pinyonet  | 
Escarola perruqueta  | Ceba llarga de Berga  | 
Blat escairat  | Nap negre  | 
Per més informació sobre varietats tradicionals consultar:


