dijous, 1 de setembre del 2011

Tomàquets

Avui la Vanguardia parla dels tomàquets i del seu gust. Potser fa falta explicar al consumidor la diferència entre maduresa comercial i maduresa organolèptica. La maduresa comercial és el punt que ens permet recollir el fruit i que aquest continuï el seu procés de maduració fora de la planta, com avantatges el fruit té una vida més llarga i suporta els processos de triatge, distribució, comercialització i fins i tot aguanta un dies al consumidor final, com a desavantatges no ha assolit tot el seu màxim potencial de gust (sucres, equilibri entre àcids i dolços, textura, color, aroma, etc). Mentre que la maduresa organolèptica és aquella on el fruit té el seu màxim de qualitat de gust, sucres, àcids, textura, aroma i color. Un mateix tomàquet collit a maduresa organolèptica tindrà molt més gust que el mateix tomàquet collit a maduresa comercial, això si es farà malbé abans.
Es per aquesta raó la importància dels mercats de proximitat, farm Markets en anglès on el productors pròxims a les ciutats venen els seus productes directament als consumidors i per tant els productes es poden collir a la seu punt de maduresa.
A l’article he trobat a faltar una descripció de les varietats tradicionals només han fet referència al tomàquet de Montserrat, varietat tradicional catalana, el cor de bou italiana i al tomàquet rossa aragonès. Al nostre país hi ha gent que treballa molt per la recuperació de les varietats tradicionals ja sigui de tomàquets o d’altres hortalisses.

Antigues vinyes a la Vall de Betlem/ Old vineyards in Betlem Valley (Badalona Spain)

Restes d'antigues vinyes a la vall de Betlem / Old vineyards in Betlem Valley

http://agri-periurbana.blogspot.es/img/vinya.jpg

Proposal of agricultural recovery in Betlem Valley (Badalona -Spain)

Betlem Valley is a valley located in la Serralada de Marina (Municipality of Badalona), which was cultivated until the 70’s of the XX century. The valley became a doubtful land with expectations, where was carrying out unauthorized activities and uses.
Currently the studied area is a recreational area for citizens of Badalona and Santa Coloma de Gramenet, attracted by the open spaces and the presence of Sant Jeroni Monestry.
This work is a proposal for the agricultural recovery in the valley, trying to reconcile farming with the others values of the zone (natural, cultural and social). The scenario I expects to recover 61,9933 ha., while the scenario II expects to recover 48,0420 ha.
In the cost-benefits analysis of proposals were considered or not the opportunity cost under the private point of view. If we consider the oppurtunity cost, the grapes selling price must be from 812,00 €/ kg for the scenario I and 1.047,5 €/ kg for the scenario II, to obtain benefits. With out considering the opportunity the price of the grapes must be from 0,59 €/ kg (scenario I) and 0,62 €/ kg (scenario II).
The agriculture recovery could be compatible with the Metropolitan Territorial Plan but hardly with other urbans planning in the zone.
The scenario II is the most compatible with the zone values.

Proposta de recuperació de l'agricultura a la Vall de Betlem (Badalona)

La Vall de Betlem és una vall situada a la Serralada de Marina (TM de Badalona) que havia estat conreada fins als anys 70 del segle XX. Desprès de l’abandó de l’agricultura, la vall va esdevenir un sòl incert, amb expectatives, on es duien a terme activitats i usos no autoritzats.
Actualment la zona d’estudi és una gran zona d’oci dels habitants de Badalona i de Santa Coloma de Gramenet, atrets pels espais oberts i la presència del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.
Aquest treball proposa la recuperació de l’agricultura a la vall, intentant compatibilitzar l’activitat agrària amb els altres valors de la zona (naturals, culturals i socials). La hipòtesis I preveu recuperar 61,9933 ha., mentre que la hipòtesis II preveu recuperar 48,0420 ha.
A l’anàlisi cost benefici de les propostes s’ha considerat o no el cost d’oportunitat des del punt de vista privat. Si considerem el cost d’oportunitat el preu de venda del raïm ha d’ésser 812,00 €/ kg per la hipòtesis I i de 1.047,5 €/ kg per a la hipòtesi II per a l’obtenció de beneficis. Sense considerar el cost d’oportunitat el preu del raïm ha d’ésser de 0,59 €/ kg per la hipòtesis I i de 0,62 €/ kg per la hipòtesi II.
La recuperació de l’agricultura podria ser compatible amb el Pla Terrotorial Metropolità però difícilment amb l’altra planejament urbanístic de la zona.
La hipòtesis II és la més compatible amb els valors de la zona.