diumenge, 13 de març del 2016
dilluns, 7 de març del 2016
El Paper de l'Agricultura a les Ciutats - Badaterra 2016
Acabada la presentació que faré a Badaterra, el proper dissabte dia 12 a les 19:00 a la Plaça Pompeu Fabra de Badalona.
Més informació: http://www.badaterra.info/#!xerrades/ciab
Agricultura urbana a Brussel·les. |
dilluns, 29 de febrer del 2016
Xerrada sobre el paper de l'agricultura a les ciutats.
El proper dissabte dia 12 de març faig una xerrada a la fira Badaterra. La xerrada porta com a títol el paper de l'agricultura a les ciutats.
Les ciutats fins a principis del segle XX estaven estretament relacionades amb l’agricultura. La millora dels mitjans de transport, la conservació dels aliments i la globalització del mercats, trenca aquesta connexió. Nous valors, com ara el benestar dels ciutadans, la cura del medi ambient, la sostenibilitat i la seguretat alimentària, tornen a posar la mirada en l’activitat agrària, ja sigui dins les ciutats o en els seus espais més immediats.
Hora a les 19:00.
Més informació: http://www.badaterra.info/#!xerrades/ciab
Les ciutats fins a principis del segle XX estaven estretament relacionades amb l’agricultura. La millora dels mitjans de transport, la conservació dels aliments i la globalització del mercats, trenca aquesta connexió. Nous valors, com ara el benestar dels ciutadans, la cura del medi ambient, la sostenibilitat i la seguretat alimentària, tornen a posar la mirada en l’activitat agrària, ja sigui dins les ciutats o en els seus espais més immediats.
Model de sistema aquaponic a Brussel·les |
Hora a les 19:00.
Explotació de vaques de llet a Milà. |
Més informació: http://www.badaterra.info/#!xerrades/ciab
dilluns, 15 de febrer del 2016
Vaig participar en el programa Fòrum de la Televisió de Badalona
El passat dijous (11-02-2016) vaig participar en el programa Fòrum de la Televisió de Badalona. Per parlar de la DO Alella.
http://tvbadalona.xiptv.cat/forum/capitol/11-de-febrer-de-2016
Gràcies als del programa Fòrum i a televisió de Badalona per convidar-me.
http://tvbadalona.xiptv.cat/forum/capitol/11-de-febrer-de-2016
Gràcies als del programa Fòrum i a televisió de Badalona per convidar-me.
diumenge, 7 de febrer del 2016
Espacio agrícola de la Riera de Teià.
Hace poco visité una zona agrícola que había conocido entre los años 1999 - 2001, durante mi trabajo final de carrera para obtener el título de ingeniero agrónomo. Si bien en aquella época el lugar no me despertaba ningún interés desde el punto de vista de espacio periurbano, ahora 15 años después, sí que me ha sorprendido su estado.
Calle de la Agricultura, el Masnou |
Se trata de un espació agrícola entre los municipios de Teià y el Masnou, en la provincia de Barcelona (Cataluña, España). Una pequeña zona agrícola situada en los alrededores de la Riera de Teià, de una superfície de aproximada de 100 ha, mas o menos llana (5 % de pendiente) y con suelos aluviales. La recuerdo productiva: en flor cortada, en plantas ornamentales en macetas y en hortalizas y mas o menos tecnificada: invernaderos, sistemas de riego, etc. Se podia decir que dinámica en aquel momento. Y ahora, 16 años después, me encontrado con una zona abandonada, con otros usos del suelo, algunos muy distintos de la agricultura, con instalaciones agrícolas obsoletas y con algunas explotaciones agrícolas que intentan resistir. Sin tener datos con los que comparar me atrevería a decir, que la actividad agrícola en esta zona esta en decadencia.
Passeig de la Riera, Teià. |
- Falta de relevo generacional
- La crisi económica del 2008 a ...
- Falta de viabilidad económica de las explotaciones agrícolas
- Expectativas a otros usos del suelo distintos de la actividad agrícola
- Especulación
Para que entiendan alguna de las respuestas anteriores, debo añadir que la zona se encuentra próxima al mar (800 m) y bien comunicada con Barcelona ciudad por carretera y por ferrocarril (a menos de 20 km).
Riera dels Bous, Teià |
Curiosamente el Plan Territorial Metropolitano, aprobado en el 2010, clasifica la zona con un elevado grado de protección ambiental, por ser uno de los pocos espacios que aun persisten con una bajo nivel de edificación y que permite la conexión entre el mar y la cordillera litoral. Supongo que los redactores del plan territorial tenían en mente la agricultura en este espacio, ya que esta había sido la actividad dominante en la zona hasta los años 2000.
¿Qué sucederá si se abandona la actividad agrícola?
¿Cómo se clasificará la zona en una nueva revisión del Plan Territorial Metropolitano, si se ha abandonado la agricultura?
¿Hay algún plan para dinamizar la agricultura en esta zona?
Polígono industrial Buvisa, Teià. |
No tengo respuestas para estas preguntas, supongo que tendremos que esperar y ver lo que sucede en el territorio.
dimecres, 27 de gener del 2016
Entrevista sobre agricultura Periurbana al programa Això No té Nom de Radio Ciutat de Badalona
Us adjunto l'entrevista que m'han fet avui (27/01/2016) a Radio Ciutat de Badalona al programa Això no té nom.
http://www.ivoox.com/10218130
També podeu sentir el programa complet a : https://enacast.com/radiob/#/programs/aixonotenom
Vull agrair al programa Això No Té Nom i a Radio Ciutat de Badalona per l'entrevista.
http://www.ivoox.com/10218130
També podeu sentir el programa complet a : https://enacast.com/radiob/#/programs/aixonotenom
Vull agrair al programa Això No Té Nom i a Radio Ciutat de Badalona per l'entrevista.
diumenge, 24 de gener del 2016
Food in the Cities' Agenda
This is a translation of this article published in: http://agriculturadecatalunya.blogspot.com.es/2016/01/lalimentacio-lagenda-de-les-ciutats.html
The last 15th of October, Barcelona City Council signed, jointly with 116 city councils around the World (Amsterdam, Genève, London, Madrid, New York, Windhoek and Osaka), Milan Urban Food Policy Pact. This pact was framed in the EXPO Milan 2015.
Is the food a systemic service?
The aim of this pact is to achieve that the cities develop their own sustainable food systems. This pact recommends 37 actions; these are divided in six main areas: governance, nutrition, social and economical equities, food production, food chain and food waste. According to Louis Malassis (1996), food systems are the way that men are organized for obtain and consume their food.
Some cities around the world have begun to introduce the food in their political agenda, with the aim to promote that the citizens can eat a healthy diet and avoid the food deserts. Other objectives are to reduce obesity rates and other illness related with a bad nutrition (diabetes and cardiovascular diseases)
Can the municipalities solve it?
There are some cities that they have included the nutrition in their local agenda. This policy reflects feeding within the food system concept. This system includes: food production (vegetables and livestock), food processing, food chains (wholesale and retail markets), food cooking, food consumption and their recycling, and very important in the Catalonia context, economical connection between rural and urban areas.
This multidisciplinary approach is based on cross policies that affect together different vectors related to food, such as agriculture, health, architecture, engineering, planning, education and the social media. All of them must work together.
It is in the productive aspects where farming becomes crucial, and where urban and peri-urban agriculture achieve their prominence, given that most food policies are made from the cities. It is for this reason that these policies emphasize the role of agriculture inside the city and its nearby areas.
Urban Agriculture
Import models of urban agriculture from Canadian cities, North-American cities and British cities is often complicated, given that our towns (Catalonia, Spain) are dense, compact, with little space and an unfavourable legal framework.
All models of food systems are agree in that food production is the main function of the suburban agricultural areas, and its main attributes are sustainability, proximity, resilience and food security. These principles are generally accepted, but the real success of these initiatives can only be achieved if you know how the cities are fed, and therefore, what is the significance of territorial aspects.
This means that food policies are considered in the spatial planning and urban planning, that a coordination between all levels of public administration exists, that there is a will or interest of all stakeholders, that there are campaigns to promote local products and producers, that the change of model to agriculture intended for local markets is incentivized, that the consumption of local products, either privately or collective food services is promoted. We should profit by this social debate and political commitment to start implementing policies that promote this vision of food from the cities.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)