Cada dia de Tots Sants, que em trobo a Badalona aprofito per anar a Can Coll a Canyet,. On en Josep Coll i la seva família ens obren les portes de casa seva per presentar-nos els seus vins de l'any, en mig d'un matí festiu i sobretot cultural. Cal dir que en Josep i família han aconseguit unir agricultura amb la música i les danses tradicionals.
Festa del 1 de novembre 2015, Can Coll - Badalona |
Can Coll - Badalona |
Es en mig d'aquest actes amb cert èxit de participació ciutadana i amb la presència de membres de la corporació municipal on em pregunto: l'agricultura a Badalona una utopia? una aposta?.
El 38 % del terme municipal de Badalona és zona no urbana, això vol dir una superfície de 8 km2 o 800 hectàrees (8.000.000 m2).
La primera pregunta que suposo que ens de fer com a badalonins és quin futur hi volem per aquests espais no urbanitzats: una extensió de la trama urbana? una preservació de l'espai no urbà?
Només en aquest punt m'atreveixo a donar una resposta personal sobre el tema. Jo em decanto per la preservació de la zona com a sòl no urbana. Són múltiples els serveis que ens ofereixen els espais periurbans als ciutadans i moltes vegades són menystinguts o ignorats. Entre aquests serveis potser els que destacaria: els efectes de la vegetació sobre la contaminació atmosfèrica, ser zones on la ciutadania duu a terme activitats d'oci i esbarjo així com ser espais amb una elevada biodiversitat d'animals i plantes.
Ca l'Amigó - Badalona |
La segona pregunta: quin model de gestió volem?:
Una gestió pública de l'espai (estem parlant de 800 ha), hi ha prou pressupost? ¿Què en fem amb els actuals propietaris (comprem o expropiem)? Hi ha suficients recursos?
Una gestió per part de les actuals propietaris o emprenedors, on es duguin a terme les activitats pròpies dels zones no urbanes: silvicultura, agricultura o ramaderia. ¿Són activitats amb prou viabilitat econòmica per mantenir-se al llarg del temps? ¿Cal que els emprenedors en aquest espai puguin dur a terme activitats complementaries relacionades amb l'agricultura, ramaderia o la silvicultura?
La tercera pregunta, quin ha de ser el paper de l'administració?
¿S'ha d'incloure l'alimentació dins el planejament, juntament amb la mobilitat, els espais naturals, els usos industrials o de serveis, el subministra d'aigua o d'energia?
S'ha de potenciar els productes agraris de proximitat en els mercats municipals? ¿S'han de crear mercats de pagesos?
Conreu Sereny - Sant Jeroni de la Murtra - Badalona |
La quarta pregunta quin ha de ser el paper dels ciutadans de Badalona? i la seva actitud (em refereixo a actes de furt o vandalisme)?
Ca l'Amigó - Badalona |
Com podeu veure només m'he atrevit a donar una resposta, i aquesta és el meu punt de vista. Personalment crec que cada resposta ha de ser meditada i analitzada des d'un punt de vista tècnic, social i econòmic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada